Doğum kontrol yöntemleri, İstenmeyen gebelikleri önlemek amacı ile kullanılmaktadır. Bu yöntemler hem kadınlar hem de erkekler için üretilmiş pek çok farklı çeşidi içermektedir. Kişi bir uzmanın da yardımı ile kendisine en uygun doğum kontrol uygulamasını rahat bir şeklide kullanabilmektedir. En güvenilir kontrol yöntemleri arasında ise oral yoldan alınan haplar, spiral ve prezervatif yer almaktadır. Kullanılan her uygulama kendi içerisinde bazı avantajlara ve dezavantajlara sahip olmaktadır.
Rahim İçi Araçlar İle Doğum Kontrolü
Spiral, esnek bir malzemeden üretilen ve rahim içerisine yerleştirilen bir araçtır. Rahim içi aracın kullanım amacı sperm hücrelerinin kadın tüplerine erişimini engellemektir. Böylece gebelik oluşumu ilk aşamada engellenmiş olmaktadır. Rahim içi araçlar, en etkili doğum kontrol yöntemleri arasında yer almaktadır.
RİA ve spiral ile neredeyse %99 oranında korunma sağlanmaktadır. İçeriğinde bakır olan araçlar 10 yıl kadar bir süre ile başarılı olmaktadır. Cinsel ilişkiyi etkilemeyen bu araçlar, çıkarıldığı anda gebelik oluşumu geri dönmektedir. Rahim içi araçların hazneye kaymasını önlemek amacı ile mutlaka düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir.
Oral Haplar İle Doğum Kontrol Yöntemi
Oral yoldan alınan haplar da sık kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Kadının hormonal sistemine etli eden haplar sayesinde yumurta oluşumu engellenmektedir. Hap, aynı zamanda rahim ağzı salgılarını da kalınlaştırarak, sperm hücrelerinin hareketini yavaşlatmaktadır. Doğum kontrol hapları her gün aynı saatte alınarak kullanılmaktadır.
Hap kullanılarak uygulanan doğum kontrolünde başarı oranı %99 seviyesindedir. Doğum kontrol haplarının kadın üzerinde farklı birçok olumlu yanı da mevcuttur. Bunlar adet döneminin düzenlenmesi, bazı kanserlere karşı koruma ve dış gebeliğin önlenmesi olarak sıralanabilir. Ayrıca kişide meydana gelen akne ve sivilce oluşumunda da gözle görülebilir bir azalma meydana gelmektedir.
Prezervatif İle Doğum Kontrol
Prezervatif ya da diğer adı ile kondom erkek tarafından kullanılan bir kontrol yöntemidir. Prezervatifler penis ile vajina arasında bir bariyer görevi üstlenmektedir. Böylece sperm geçişleri doğrudan engellenmiş olmaktadır. Prezervatif ile girilen ilişkilerde koruma oranı 0’e yakındır ve hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır.
Prezervatif doğum kontrolünün dışında pek çok avantaja da sahip bir uygulamadır. Buna göre, prezervatif ile girilen ilişkilerde bulaşıcı hastalıklardan da korunma sağlanmaktadır. Ayrıca bazı durumlarda erken boşalma sorununun da önüne geçilmektedir.
0 Yorum