Moda Kuramları İle Moda Eğilimi Üzerine Çalışmalar
Modayı en genel anlamıyla değişimi ifade etmektedir. Çoğunlukla giyim ve kuşamla ilişkilendirilen bu kavram insanı tüm haliyle kapsayan olgudur. Modayı genel olarak tanımlamak gerekirse moda; herhangi bir zamanda görünebilir olan zamanla da sosyal sistem veya bireylerin oluşturduğu gruplarda değişen, özel maddi veya maddi olmayan fenomenlerde kültürel olarak desteklenen anlatım biçimidir. Moda zamana ve çeşitli etkenlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Moda Kuramları Nelerdir?
Moda kuramlarını 5 ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; tabana inme ya da sınıf farklılığı, kolektif seçim, değişen erojen bölgeler, kitli pazarı ve alt kültür etkisi moda kuramı olarak sıralanmaktadır. Tabana inme ya da sınıf farklılığı kuramında moda döngüsünün tüm işlemler içerisindeki takibini ve sınıflar arasındaki hareketini inceleme ve yeni modalar üretme sistemine dayanmaktadır. Kolektif seçim kuramı ise bir önceki kurama zıt bir kuram olarak bireylerin beğenilerinin kesiştiği seçim süreci olarak görülmüştür. Değişen erojen bölgeler kuramı; moda döngüsünü cinsel imalara bağlı değişimlerle ilgili olduğunu savunmaktadır. Kitle pazarı kuramı, kitle üretimlerinin kitle iletişim araçlarıyla birleşip yeni tarzların tüm sosyoekonomik sınıflarca bilinir olmasını savunmaktadır. Alt kültür etkisi kuramı ya da diğer adıyla tavana tırmanma; toplumdaki azınlık gruplardan, gençlerden ve müzik alt türlerinden yeni modaların geniş kitlelere yayıldığını savunmaktadır.
Moda Eğilimi Nasıl Belirlenir?
Beğenilerdeki kısa veya uzun vadeli değişimler modanın eğilimlerini oluşturmaktadır. Moda eğilimleri genel olarak sezon içindeki eğilimleri ortaya çıkarmak için anket, toplumun değişik kesimleriyle görüşmeler, kumaş stokları hakkında bilgiler, mali durumlar hakkında raporlar, dünyadaki geliştirmeler gibi birçok konu ile ilgili araştırma yürütülmektedir. Bu araştırmalar moda eğilim analizini yapan şirketler tarafından çizelgeler hazırlanarak moda ürünü üreten firmalara satmaktadır. Böylece eğilim belirlenmektedir. Moda eğiliminde önem verilen görünüm unsurları renk, baskı, kumaş, aksesuar, siluet ve kesimlerdir. Bu durumlar yıldan yıla değişim göstermektedir. Aynı zamanda moda eğilimleri uzun süreli ve kısa süreli eğilim olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Eğilimin adından da anlaşılacağı gibi de kalıcılık süreleri moda eğilimini belirlemede kullanılan önemli faktörlerdir.
0 Yorum