Saman nezlesi, tıp literatüründe alerjik rinit olarak biliniyor. Alerjik rinit, yani saman nezlesi, iltihaplu burun akıntısı anlamına geliyor. Saman nezlesi genelde ilkbahar aylarında sıklıkla görülmektedir. Oluşumu ise alerjenlerin burun içi mukozalara yapışması sonucunda olur.
Saman Nezlesi Nedir?
Hava yoluyla bulaşan alerjenlerin, burun içinde bulunan mukozalara yapışması durumunda saman nezlesi meydana gelir. Havayla alınan bu hastalıkta, mukozalara yapıştıktan sonra bazı enfeksiyonlar görülür. Bu enfeksiyonlar sonucu hastaların yaşam kalitesi düşer ve burundan sürekli olarak iltihap çıkar.
Saman Nezlesinin Belirtileri
Saman nezlesinin birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler arasında sık hapşırıklar, burun tıkanıklıkları, sürekli burun akıntıları gösterilebilir. Bunun dışında diğer belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir.
– Öksürmeye bağlı olarak oluşan şiddetli boğaz ağrıları.
– Gözlerde sürekli sulanmanın meydana gelmesi.
– Boğaz, burun ya da damakta sürekli tekrarlanan kaşıntılar.
– Koku almada yetersizlikler, tat almada sorunlar.
– Konsantrasyon bozukluklukları, aşırı derecede gelişen yorgunluklar, düzenli baş gösteren uyku bozukluklarıyla beraber stres, gerginlik gibi bazı durumlar.
– Ağız veya burundan alınan nefeste çeşitli hırıltılar.
Bu belirtiler baş gösterdiğinde saman nezlesine yakalanma ihtimali yüksektir. Özellikle bahar aylarında bu belirtiler görüldüğünde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Bilinçsiz ilaç kullanımı ise saman nezlesinin artmasına neden olabilmektedir.
Saman Nezlesinin Tedavisi Nasıl Oluyor?
Saman nezlesi birçok hekim tarafından dikkat edilmesi gereken hastalıklar gurubuna dahil edilmiştir. Saman nezlesi belirtileri baş gösterdiğinde kişinin mutlaka doktora başvurması gerekmektedir. Bu başvurudan sonra doktor genellikle önce saman nezlesinin tanısını koyar, daha sonra ise gerekli görülen tedaviler başlanır.
Bu tedavide özellikle Antihistaminik ilaçlar ile giderilmeye çalışılır. Bunun dışında soğuk algınlığı için ilaçlar, antibiyotikler de hastalıkta tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Burun spreyleri de tedavide kullanılan bir diğer ilaç olarak gösterilebilir. Saman nezlesi tedavisinde mutlaka doktorun söyledikleri doğrultusunda hareket edilmelidir.
Doktor kontrolünde geçen saman nezlesinin tedavisi de kolaylaşmakta, hastalık süresi de azalmaktadır. Alerji rinit olarak da adlandırılan saman nezlesi, belirtilerinden herhangi biri görüldüğü takdirde hafife alınmayarak doktora başvurulmalıdır. Bu hasta sağlığı açısından büyük bir önem taşımaktadır.
0 Yorum